Mechanisch gestuurde waterontharders zijn uit de tijd !

“Al in 1925 werd de eerste mechanische “automatische “ gestuurde waterontharder gepatenteerd in Amerika, sindsdien is er heel wat door ontwikkeld in onze branche. Innovatie is belangrijk niet alleen voor het productieproces maar ook voor de eindgebruiker. Fabrikanten en ontwikkelaars letten vandaag vooral op design, besturingstechnieken, milieu aspecten en “drinkwater” veiligheid voor de consument……. “

Aan het woord is Henk Kamminga manager van Aquasoft,  “Het principe van waterontharding is de laatste 80 jaar onveranderd gebleven “ de enige manier wat 100% werkt is de methode van kunsthars en zouten de z.g. ionenwisselaar , het belangrijkste technische element bij een waterontharders is : hoe en wanneer er wordt geregenereerd ( gespoeld met zoutwater ) “dat moet zo efficiënt mogelijk”. Als b.v. een waterontharder te laat spoelt hebt je weer kalk in het water en als je te vroeg spoelt dan verspil je teveel zout en spoelwater ! in beide gevallen gaat het kostenverhogend werken voor de eindgebruiker. ”De besturing van de waterontharder is het belangrijkste onderdeel “ aldus Kamminga.

Manuele bediening : In de begin jaren van de strijd tegen kalkaanslag werd gebruik gemaakt van een metalen harsvat waar het water doorheen werd gestuurd middels een paar leidingen en afsluitkranen, de spoeling werd handmatig uitgevoerd door gewoonweg zoutwater door het harsvat heen te laten lopen middels enkele kranen te bedienen. Het werkte wel, maar het was arbeidsintensief en niet betrouwbaar.

Mechanische bediening : Rond 1920 heeft men in Amerika de mechanische besturingsklep verder ontwikkeld, een tandwielenkast die door een elektromotor 24 uur / dag een raderwerk in stelling bracht en opgezette tijden kleppen bestuurde op de machine te laten spoelen met zoutwater, in 1925 werd de eerste mechanische “automatische “ gestuurde waterontharder gepatenteerd in Amerika, veel later heeft men meer experimenten gedaan qua besturing zoals op membraamdruk, watergestuurde drukkleppen, dergelijke technieken zijn erg storingsgevoelig en daardoor onbetrouwbaar.

Chip besturing: In 1982 werd de eerste “computer gestuurde” waterontharder geïntroduceerd, de printplaat voorzien van een chip stuurde eenvoudig op basis van intervaldagen  het spoelsysteem aan. Een revolutie in de besturingstechniek, enige jaren later werd de computer aangepast en kon zelfs magneetpulsen uitlezen van een waterteller, de volumetrisch computer besturing was geboren.

Computer besturing : Vandaag aan de dag worden alle huishoudelijke Aquasoft waterontharders voorzien van een moderne gebruiksvriendelijke proces computer, de huidige computer registreert & calculeert en communiceert. De matrixcomputer stuurt een kleine servomotor aan om machine wanneer het nodig is te laten spoelen. Stroomverbruik van de nieuwste modellen op jaarbasis is minder dan 0.01 eurocent.

Toekomst : Voor de industrie waterontharders zijn reeds besturingen die via PLC-besturing werken en data versturen richting centrale controle terminals, gebruikers kunnen op de hoogte worden gehouden en statusinzicht verkrijgen van hun eigen waterontharder via SMS en e-mail.
In een recent Belgisch onderzoek naar de kwaliteit van huishoudelijke waterontharders bleek de computer gestuurde waterontharder het beste uit de bus te komen, tandwielgestuurde waterontharders of waterontharders zonder stroom c.q. magneten zijn niet aangeboden om te testen !!

Aquasoft levert uitsluitend waterontharders voorzien van de modernste elektronica en meest geavanceerde computer technieken. Dat is de toekomst aldus een insider …………

Start typing and press Enter to search