We spreken over het jaar 1851 wanneer de eerste steen wordt gelegd van “De Wachter” een boekweit annex oliemolen in Midlaren, In 1895 komt de wind aangedreven molen in handen van de Zuidlaarder familie Medendorp, die al snel de beslissing neemt om de olieslagerij en de specerijenmaalderij te mechaniseren,   Die mechanisatie was destijds bittere noodzaak, omdat molens aan het eind van de vorige eeuw geduchte concurrentie kregen van betrouwbare energiebronnen zoals stoommachines en later de diesel-en elektromotoren. Alleen hierdoor kon de productie planmatig worden gerealiseerd, hetgeen met wind onmogelijk was.

“De Wachter” krijgt in 1898 twee stoominstallaties. De ene wekt elektriciteit op voor de olieslagerij. Men bedenke wel, dat Zuidlaren pas in 1921 voorzien werd van elektriciteit. De andere, drijft via drijfriemen, de specerijenmaalderij aan.

In 2011 wordt er nog steeds gebruik gemaakt van deze prachtige molen, een uniek concept als molenmuseum geleid door alleen maar vrijwilligers, totaal 160 enthousiaste mensen. De laatste jaren is het museum uitgebreid met vooral oude ambachten en machines uit verleden tijd, een complete klompenmakerij maar ook een bakkers en kruidenierswinkeltje.

Tevens is er een stoombootje aanwezig die volledig in eigenbeheer is gebouwd door vrijwilligers, waar men in de omgeving een rondvaart mee kan doen.

Dhr.Han Rother techneut en vrijwilliger van het eerste uur, constateerde afgelopen winter dat de oude waterontharder t.b.v. watervoorziening stoomketels de geest had gegeven, het was zo’n oud mechanische ding aangedreven door een tandwielenkast. Erg onnauwkeurig maar heeft toch lang tijd met piepen en kraken zijn werk gedaan.

Aquasoft Watersystems specialist op het gebied van zachtwater is benaderd en die heeft samen met Dhr. Han Rother alles in kaart gebracht en afgelopen week (maart 2011) is er een volledig computer gestuurde waterontharder geplaatst voor o.a. de stoomvoorziening maar ook direct is de horeca afdeling en de kantine erop aangesloten .De waterontharder uitgevoerd met 42 ltr hars en een zoutreservoir van 100 kg staat garant voor de komende 25  jaar kalkvrijwater. Zo worden de 150 jaar oude en de nieuwste technieken samengebracht onder in dak in het molenmuseum de Wachter. Zeker een bezoekje waard.

Start typing and press Enter to search