Bjusterbaarlik bier út Fryslân! Zo omschrijft brouwmeester Aart van der Linde het zelf. Bij de Friese brouwerij in Hanzestad Bolsward, één van de elf Friese steden, worden op traditionele en ambachtelijke wijze acht verschillende soorten bier gebrouwen.

De Friese Bierbrouwerij is een klein familiebedrijf, die maar liefst acht verschillende speciaalbieren brouwt. Voor het brouwen van Us Heit speciaalbieren wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten en dat proef je: Natuurzuiver bier met karakter.

De start:

De Friese Bierbrouwerij werd in 1985 opgericht in het kleine Friese dorpje Twellegea (Uitwellingerga). Op 18 december 1985 is de eerste officiële “Aangifte tot Brouwen (volgens art. 13 der wet)” gedaan. De brouwerij was oorspronkelijk gelegen in een schuur nabij het huis van de brouwer. De jaarlijkse capaciteit van de brouwerij bedroeg circa 500 hl. Door de alsmaar stijgende omzet van de bieren in het Friese land en daarbuiten werd naar een andere locatie voor de brouwerij gezocht. Samen met een drankenhandel werd in 1990 onderdak gevonden in een voormalig fabriekspand van Philips op industrieterrein Houkesloot in Sneek.
De capaciteit kon hier worden vergroot naar ca 2.000 hl. In 1995 kwam er een unieke locatie ter beschikking. Als gevolg van de verhuizing van de Hogere en Middelbare School voor Levensmiddelentechnologie in Bolsward naar Leeuwarden kwam de school met een aantal praktijkgebouwen leeg te staan. Hoewel er het nodige aan het pand moest worden verbouwd, beschikte het pand over diverse goede, technische voorzieningen voor de brouwerij, zodat de productie snel kon worden hervat. Het pand bood de mogelijkheden om een goed geoutilleerd proeflokaal en een museum in te richten. Zodoende kan er aan de bezoekers een rondleiding worden gegeven, waarin niet alleen het brouwproces wordt uitgelegd, maar ook een stuk historie van het brouwen wordt verteld. De brouwerij bleef gestaag doorgroeien, waardoor de capaciteit al snel volledig benut werd. In 1998 wordt de capaciteit uitgebreid van 3.000 hl naar 5.000 hl door het plaatsen van nieuwe en grotere lagertanks. Door deze uitbreiding kan er flexibeler gebrouwd kan worden, zodat gemakkelijker kan worden ingespeeld op onverwachte bestellingen of orders.

ús Heit: Van Twels pilsner tot een echte Trapist. Je wordt ontvangen met een goed glas gerstenat van ús Heit en neemt daarna een kijkje in het biermuseum en laat je uitgebreid wegwijs maken in de wereld van het Friese bier. Je ontdekt dat de Friese brouwers het niet bij bier houden, maar ook een overheerlijke Friese whisky maken. De brouwerij maakt uitsluitend gebruik van geselecteerde granen als gerst en tarwe. De brouwmethode resulteert in een karaktervol bier met een stoer uiterlijk, een aangename natuurlijke geur en een krachtige smaak. Na de rondleiding in het museum wordt je kennis getest in de proeverij bij de speciale cursus Meester Bierdrinker.

Frysk Hynder: Eind 2002 is de brouwerij uitgebreid met een distilleerderij. De distilleerkolom maakt gebruik van de voorzieningen van huidige brouwinstallatie. Uit het eigen ambachtelijk gebrouwen bier worden whisky en andere distillaten gestookt. Om deze whisky uit Friesland aan de man te brengen besloot de ondernemer het product via internet te verkopen.  Hier wordt een bijzondere single malt whisky gestookt, genaamd Frysk Hynder. Na het tweevoudige destillatieproces heeft deze single malt whisky op verschillende vaten, zoals wijn-, cognac- en sherryvaten, liggen rijpen. Zo heeft elke botteling zijn unieke smaak.
De Basis van al deze producten is Zuiver en Zachtwater,  Voor het zuiver van het water maken we gebruik van een waterontharder, leidingwater in friesland is van nature kalkrijk en Hard !! en dat kunnen we niet gebruiken binnen het brouwersproces. Afgelopen tijd kreeg de oude waterontharder kuren en hebben we besloten mede op advies van de technische dienst van Aquasoft Watersystems om een nieuwe installatie aan te schaffen.

De oude machine was een tandwiel gestuurde machine, gebruikte erg veel regeneratiezout en spoelde onregelmatig, We hebben bij Aquasoft in de eerste week van September 2008 een General Electric Installatie aangeschaft, deze installatie kan wel 3000 lt. Hardwater ontharden per uur en is voorzien van de modernste elektronica, als het zout b.v. bijgevuld moet worden krijgen we gewoon een signaaltje van de computer, we kunnen via het digitale computerpaneel allerlei instellingen waarnemen!  Voor het brouwen van Us Heit-speciaalbieren wordt uitsluitend gebruikt gemaakt van natuurlijke ingrediënten: geselecteerde granen als gerst en tarwe, hop voor en kruidig aroma, zuiver water en biergist.

Kwaliteit :
Aan het brouwproces en de receptuur is sinds het begin nauwelijks iets veranderd. Het brouwen gebeurt nog geheel handmatig met kleine brouwsels. Het is niet de computer, die de kwaliteit maakt, maar de individuele brouwer. Alhoewel op vele plaatsen automatische metingen plaatsvinden, wordt de receptuur en kwaliteit door de brouwers in de brouwerij in elk stadium ook persoonlijk gecontroleerd.  Ook voor de leverancier van onze wateronthardings-installatie gaan we voor Kwaliteit en ervaring en betrouwbaarheid, dan kom je automatisch bij Aquasoft, net als ons een fries bedrijf.

Onze Us Heit speciaalbieren worden uitsluitend op ecologisch verantwoorde wijze gebrouwen en zijn SKAL-gecertificeerd.

Start typing and press Enter to search